Soorten Oesters
Creuses, Fines de Claire, Platte oesters hoe zit het nou?
Twee soorten en heel veel varianten. Op dit moment zijn de meest voorkomende oesters in Europa de Ostrea edulis (de platte oester) en de Crassostrea gigas, ook wel creuse (holle oester) genoemd. Er zijn dus twee soorten en heel veel varianten in grootte, smaak, vorm en kleur.
Fines claire
Een Fines de Claire is soort oester maar wordt gebruikt als benaming voor de kwaliteit van de oester. Een fines oester is altijd een creuse. Binnen de Fines Claire vallen heel veel verschillende oesters, noem bijvoorbeeld de Fines de Normandië en de Fines Baudit-Chapon. Een oester is een Fines als het vleespercentage tussen de 6,5- en 10,5% ligt.
Spéciales
Naast de Fines kennen we ook Spéciales (speciaal oesters), deze oesters hebben een vleespercentage groter of gelijk aan 10,5% en ook onder de Spéciales vallen weer veel verschillende soorten oesters zoals bijvoorbeeld de Gillardeau en de Tsarkaya.